Het begin…..  20 jaar geleden

Het is begonnen bij de rivier.  Wandelend over de waalstrandjes, met mijn hond. Stukken hout in het zand, verweerd door weer en water. Meestal wilgenhout.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik nam een zakmes mee.  En ik sneed  in het nog zachte, natte hout. Verweerde stukjes eruit, gaten die er al in zaten groter maken of de randen afronden. Vormen met veel beweging.  Dit was mijn eerste snijwerkje, met als sokkel een steen die ik ook in het zand vond.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het begon klein, maar tijdens mijn dagelijkse struintochten kreeg ik steeds meer oog voor mooie stukken hout. Ook grote stukken, stammen….En hoe moest ik deze meekrijgen? Dan sleepte ik deze een stuk achter me aan, totdat ik er genoeg van had en het liet liggen. De volgende dag sleepte ik het weer verder…net zo lang totdat ik er met mijn auto bij kon.

Pissebedden en andere beestjes, zand, steentjes…. met een borstel schoonmaken en dan met hamer en guts, soms met de hand, verrotte stukken weghalen.  Net zolang tot alle zachte, verweerde stukken weg zijn en je kunt gaan kijken…wat nu?

Wie is de baas? Het hout of ik? Laat ik me alleen maar leiden door de vorm van het hout of grijp ik in? Wanneer wordt het mijn eigen vorm?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijdens een van mijn tochten langs de Waal zag ik tot mijn schrik dat alle prachtige wilgen gerooid waren! Er lagen nog wat stammen, één ervan nam ik mee. Toen ik ermee aan de slag ging, ontstond een kop van een gans…later een vleugel en toen nog een… ! Zat die vorm er al in, was het toeval, of komt het omdat ík er een gans in zag en deze verder uitwerkte? Misschien had iemand anders er iets heel anders uit laten ontstaan……

100_0252

En wat er dan ontstaat: veel had te maken met beweging… Omdat ik in die tijd veel in beweging was, letterlijk en figuurlijk?